COMUNICAT DE PRESĂ

 

31.03.2017

 

 

  

La data de 30.03.2017 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași a dispus trimiterea in judecată a inculpatului Pasnicu Claudiu Marian retinandu-se in sarcina acestuia savarsirea infractiunilor de

-  omor calificat faptă prevăzută și pedepsită în  art. 188 alin 1 raportat la  art. 189 alin. 1 lit. f C. pen.

- tentativă la infracțiunea de omor calificat, faptă prevăzută în art. 32 alin. 1 C.p. raportat la art. 188 alin. 1 – art. 189 alin. 1 lit. f C. p. cu aplic. art. 38 alin. 1 C. pen.  constand in aceea ca

 

  La data de 04.02.2016 ora 13.09, inculpatul Pasnicu Claudiu Marian aflat la volanul autoturismului cu numărul de înmatriculare IS-15.YCE,  a încălcat mai multe reguli de circulație, a circulat pe contrasens, a ignorat culoarea roșie a semaforului și a pătruns cu viteză foarte mare în intersecția Șoseaua Nicolina – Aleea Rozelorunde a intrat în coliziune din lateral cu autoturismul marca Dacia  Logan cu nr. de înmatriculare IS-01-HTX, care a fost proiectat în autoturismele aflate pe sensul celălalt de mersiar urma   impactului a rezultat decesul victimelor  Buzea Mihaela Liliana (conducătorul auto) și  Buzea Eugen (ocupantul locului dreapta față) și  rănirea și punerea în pericol a vieții persoanei  vătămate Marinescu Constantinaflat în autoturismul Ford Focus cu numărul de înmatriculare IS-10-DVU, situat la acel moment pe banda 2 de circulație, și a persoanei vătămate Popa Teodor Alexandru aflat în autorurismul Citroen C4 cu numărul de înmatriculare B-57-YBK, situat la acel moment pe banda 1 de circulație, acționând cu forma de vinovăție a intenției indirecte.

 

Prin ordonanța din data de 04.02.2017 organele de cercetare penala ale politiei judiciare au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptele de: ucidere din culpa, prev. de art. 192  alin. 2 si 3, C. pen., vatamane corporala din culpa, prev. de art. 196 alin. 2 3 si 4 C.pen. si parasirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338, alin. 1 C.pen.

 

Prin ordonanta din data de 04.02.2017 s-a dispus efectuarea in continuare a urmăririi penale fata de inculpatul Pasnicu Claudiu Marian, sub aspectul comiterii faptelor de: ucidere din culpa, prev. de art. 192 alin. 2 si 3 C. pen., si parasirea locului accidentului ori modificarea sau stergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 38  alin. 1 C.pen.

 

Prin ordonanța din data de 04.02.2017, ora 2300, s-a dispus punerea in mișcare a acțiunii penale impotriva inculpatului Pasnicu Claudiu Marian, sub aspectul comiterii infracțiunilor de: ucidere din culpa, prev. de art. 192 alin. 2 si 3 C. pen., si parasirea locului accidentului ori modificarea sau stergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 38  alin. 1 C.pen.

 

Prin ordonanța din data de 13.03.2017 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași,  s-a dispus preluarea dosarului nr. 2096/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, cauza fiind înregistrată la numărul 103/P/2017.

 

Prin ordonanța din data de 15.03.2017 s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor  reținute în sarcina inculpatului Pasnicu Claudiu Marian din infracțiunile de:

ucidere din culpa, prev. de art. 192 alin. ) si (3) C. pen.,

- parasirea locului accidentului ori modificarea sau stergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338 alin. , C.pen., cu aplic. art. 38 alin. 1 C. pen.

în infracțiunile de.

-  omor calificat prevăzută și pedepsită de art. 188 alin 1 raportat la  189 alin. 1 lit. f C. pen. (constând în suprimarea vieții a două persoane respectiv Buzea Mihaela Doina și Buzea Eugen)

- tentativă la infracțiunea de omor calificat, prevăzută de art. 32 alin. 1 C.p. raportat la art.188 alin.1 – art.189 alin.1 lit. f C. p. cu aplic. art. 38 alin. 1 C. pen.( constând în rănirea și punerea în pericol a vieții a două persoane respectiv Marinescu Constantin  și Popa Alexandru Tudor).

 

Prin ordonanța din data de 18.03.2017 s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor  reținute în sarcina inculpatului Pasnicu Claudiu Marian din infracțiunile de:

ucidere din culpa, prev. de art. 192 alin. (2) si (3) C. pen.,

- parasirea locului accidentului ori modificarea sau stergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338 alin. (1), C.pen., cu aplic. art. 38 alin. (1) C. pen.

- două infracțiuni de  vătămare corporală din culpă prev. de art. 196 alin. 2,3,4  C. pen.

în infracțiunile de.

-  omor calificat prevăzută și pedepsită de art. 188 alin 1 raportat la  189 alin. 1 lit. f C. pen. (constând în suprimarea vieții a două persoane respectiv Buzea Mihaela Doina și Buzea Eugen)

- tentativă la infracțiunea de omor calificat, prevăzută de art. 32 alin. 1 C.p. raportat la art.188 alin.1 – art.189 alin.1 lit. f C. p. cu aplic. art. 38 alin. 1 C. pen.( constând în rănirea și punerea în pericol a vieții a două persoane respectiv Marinescu Constantin  și Popa Alexandru Tudor).

 

Procurorul de caz a retinut ca, în circumstanțele concrete ale comiterii faptelor expuse mai sus, simpla aparență că nu se va avea loc un eveniment de natură să ducă la moartea unei persoane, nesprijinită de nicio circumstanță reală, nu este de natură a-l exonera  pe inculpat de răspundere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat și tentativă la această infracțiune. Astfel, la schimbarea incadrarii juridice s-a tinut cont de faptul ca la data de 04.02.2017 inculpatul a circulat cu autoturismul prin oraș cu viteză foarte mare (între 88  și 100 km. pe oră); în perioada premergătoare accidentului acesta a trecut pe culoarea roșie a semaforului , cu viteză, circulând pe contrasens așa cum rezultă din vizionarea imaginilor video filmate; în momentul imediat premergător accidentului inculpatul a condus pe o distanță de aproximativ 700 de metri pe contrasens cu viteză foarte mare; a pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforuluiviteza la momentul imediat premergător impactului fiind de 96 de km pe oră.

Acționând în această modalitate, inculpatul a știut exact ce face, pericolul intrării in coliziune cu un alt autoturism fiind iminent(așa cum rezultă și din expertiza efectuată în cauzăaspect, implicit  cunoscut de către acestaacceptând astfel producerea rezultatului.

In concluzie, din circumstanțele concrete de săvârșire  a infracțiunilor  procurorul de caz a apreciat inculpatul a avut în conștiința sa reprezentarea rezultatului faptei ca o posibilitate, și a apărut ca o pură eventualitate  și nu ca o certitudinepentru nu a fost dorit; dar întrucât l-a privit ca o pură eventualitate, implicit a acceptat eventuala producere a acestuia (acest aspect fiind exclusiv specific formei de vinovăție a intenției indirecte).

Față de toate aspectele relatate mai sus, având în vedere și raportul de expertiză medico – legală psihiatrică, s-a constat inculpatul a avut capacitatea psihică de a aprecia critic conținutul și consecințele faptelor sale și a acceptat producerea rezultatului (moartea a două persoane și vătămarea altor două).