Nr. 804/viii/3/2017                                                                                                                                                                         01.08.2017

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

 

        Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

        Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților TOMAȘESCHI SAVA DRAGOMIR și AVĂDĂNEI CONSTANTIN, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de mărturie mincinoasă prev. de art. 273 al. 1 Cod penal.

        În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

        La datele de 28.04.2014 și 26.05.2014, cu ocazia audierii în calitate de martor în dosarul penal nr. 9314/99/2013* al Tribunalului Iași, inculpații TOMAȘESCHI SAVA DRAGOMIR și AVĂDĂNEI CONSTANTIN au făcut afirmații mincinoase cu privire la împrejurări esențiale în legătură cu care au fost întrebați.

        Astfel, inculpații au susținut în calitate de martor, în mod nereal, că polițiștii din escortă l-au agresat fizic și verbal, la intrarea în cadrul Tribunalului Iași, pe inculpatul CLAPON GHEORGHE, aflat în stare de arest preventiv iar persoana privată de libertate, deși a fost agresată, nu a adus amenințări organelor de poliție.

        Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că declarațiile inculpaților TOMAȘESCHI SAVA DRAGOMIR și AVĂDĂNEI CONSTANTIN, date în calitate de martor, sunt în vădită contradicție cu declarațiile celorlalte persoane audiate în cauză și cu  înregistrările audio/video de la intrarea în sediul instanței de judecată.

        Totodată, în cuprinsul sentinței penale nr. 580/13.06.2016 pronunțată în dosarul penal 9314/99/2013* al Tribunalului Iași prin care s-a dispus condamnarea inculpatului CLAPON GHEORGHE, printre alte infracțiuni și pentru infracțiunea de ultraj, instanța de judecată a înlăturat declarațiile date în calitate de martor de câtre inculpații  TOMAȘESCHI SAVA DRAGOMIR și AVĂDĂNEI CONSTANTIN, apreciind a fi nesincere.

        Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Curții de Apel Iași.

        Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în nici un fel să înfrâneze principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

PROCUROR GENERAL,

Florin Daniel Cășuneanu

 

 

 

 

 

 

 

 

MG